Kostival lékařský

Kořen kostivalu lékařského se využívá k výrobě masti, nebo tinktury

Kostival lékařský

latinský název: Symphytum officinale L.

lidové názvy: kobylí mláto, trudovatník, chropáč, černý kořen, sladký lupen, celíkový kořen, kostihoj, svalník, trudovník

Popis

Kostival je statná vytrvalá bylina dosahující výšky až 100 cm. Kořen kostivalu je tlustý, černý a bohatě větvený. Lodyha i listy jsou porostlé štětinatými chlupy. Velké tmavězelené listy jsou střídavé a podlouhle kopinaté. Kostival má temně nachovofialové trubkovité  květy, někdy světle fialové, růžové, modré, vzácněji bílé, které jsou uspořádány ve vrcholových vijanech. Květy roní sladkou šťávu, která láká především mravence a další hmyz. Kvete od května do července. Plodem jsou čtyři jednosemenné tvrdky.

Výskyt

Kostival roste na zamokřených loukách, v příkopech, na okrajích lesů, na březích rybníků a na bahnitých březích vodních toků.

 Obsažené látky

Kořen kostivalu obsahuje sliz, silici, třísloviny, alkaloidy consolidin, consolicin, symphytocynoglosin, symphytin, echimidin, laziokarpin, intermedin, acetylintermedin a allantoin, metylpyronin, lykopsamin, acetyllykopsamin, škrob, triterpeny, steroly, aminokyseliny, pryskyřice a cholin.

Sběr a sušení

Kořen kostivalu sbíráme na jaře během března a dubna a pak na podzim během října a listopadu. Kostivalový kořen omyjeme a rozřízneme ho podélně nebo na půl centimetru  tlusté koláčky. Sušíme ho umělým teplem při teplotě 40°C. Můžeme usušit a použít ke stejným účelům jako kořen i listy. Listy můžeme sušit jak přirozeným, tak i umělým teplem. Ideální je k léčbě použít čerstvý kořen kostivalu, který dáváme na zimu uskladnit do písku stejně jako mrkev.

 Využití – účinky

Vnitřně se může kořen kostivalu užívat jako čaj. Používá se při bronchitídě, zánětech pohrudnice, při poruchách trávicího ústrojí, krvácení žaludku. Pijí se denně 2-4 šálky čaje po doušcích. Mast z kostivalu pomáhá při bolestech kloubů. Tinktura je vhodná při revmatizmu, nebo otoku kloubů.

Čaj z kostivalu:

2 čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene vyluhujeme v 1/2 litru studené vody přes noc, ráno jen zahřejeme a scedíme.

Mast z kostivalu:

4-6  čerstvých kořenů důkladně omyjeme a nasekáme na malé kousky. V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, vložíme kořen kostivalu a po dobu asi 3 hodin necháme kořen vyluhovat na mírném ohni.  Teplota sádla by měla být taková, aby sádlo bylo horké, ale kořen se nemá smažit! Přes noc necháme stát. Druhý den zahřejeme, scedíme do nádobky. Uchováváme v ledničce.

Tinktura z kostivalu:

Důkladně umyté kořeny nadrobno nasekáme, volně naplníme láhev až po hrdlo, zalejeme alkoholem a ponecháme na teplém místě.

Kontakt
K zaslání správy odešlete Kontaktní formulář
Zajímavé stránky

Je mi líto, nyní na žádnou stránku neodkazuji

„Přátelství je součást lidského štěstí.“ Jan Werich