Smetanka lékařská – Pampeliška

 Smetanka lékařská -Pampeliška,kořen využíváme na čaj, květy na výrobu pampeliškového medu

Smetanka lékařská-Pampeliška

latinský název: Taraxacum officinale.

lidové názvy: Pampeliška

Popis

Tento vytrvalý plevel našich zahrádek, z čeledi hvězdicovitých, snad není ani nutné popisovat. Žluté květenství na dutém stvolu vyrůstá do výšky až 40 centimetrů, po odkvětu tvoří bílé ochmýřené nažky. Listy tvoří přízemní růžici. Po utržení kousku rostliny z ní vytéká bílá hořká šťáva.

Výskyt

Pampeliška roste v našich zeměpisných šířkách téměř všude, na loukách, mezích, v sadech, či zahradách.

Obsažené látky

Kořen obsahuje hořčinu taraxacin, dále inulin, cukry a bílkoviny.

Sběr a sušení

Před květem sbíráme především kořen a listy pampelišky, v květnu rozkvetlé květenství. Důkladně omytý, jemně posekaný kořen pampelišky sušíme umělým teplem při teplotě 40°C.

Využití – účinky

Odvar z kořene se používá proti nemocem jater, žlučníku, močového měchýře, ledvinových kolikách, žaludečním a dvanácterníkovým vředům. Podpůrně je vhodný i proti cukrovce. Šťáva z čerstvé rostliny je výborný prostředek čistící krev. Působí močopudně, má mírné projímavé účinky. Doporučená denní dávka je 1 polévková lžíce pro dospělé, 1 kávová lžíce pro děti.  Jako jarní detoxikační kúru je možné využít salát z mladých listů pampelišky. Pampeliškový likér je výborný na posílení jater a žlučníku.

Čaj z pampelišky:

1 vrchovatá čajová lžíce kořene se dá na noc do ¼ litru studené vody, ráno se zahřeje do bodu varu, poté se scedí. Pijeme po doušcích ½ hodiny před a po snídani.

Pampeliškový med:

100 pampeliškových květů se dá do 1 litru studené vody a pomalu se přivede k varu. Přes noc necháme odstát. Druhý den přecedíme, přidáme    1 kg cukru a jeden na kolečka nakrájený citrón (bez kůry). Takto připravenou tekutinu pomalu ohříváme, aby se voda  odpařovala bez vaření. K zjištění správné hustoty necháme alespoň jednou vychladnout. Tekutina nesmí být ani příliš řídká (aby nekvasila) ani příliš hustá ( krystalizuje).

 Salát z listů pampelišky:

Mladé listy pampelišky nakrájíme na menší kousky, přidáme trochu bílého jogurtu (dle chuti) a špetku soli. Konzumujeme co nejdříve.

Pampeliškový salát je výborným prostředkem proti jarní únavě a na pročištění organizmu.

Pampeliškový likér:

4-5 velkých hrstí květu pampelišky, 2 hrsti nasekaných listů a 2 na drobno nasekané pampeliškové kořeny vložíme do uzavíratelné nádoby, kterou naplníme 1/4 litrem převařené vody. Přidáme 1/4 litru lihu, nádobu uzavřeme a ponecháme 2 týdny na teplém místě. Občas můžeme obsah promíchat. Likér přecedíme do čisté láhve, skladujeme na chladném místě. Užíváme 2-3 krát za den 1 lžíci.

 

 

 

 

 

Kontakt
K zaslání správy odešlete Kontaktní formulář
Zajímavé stránky

Je mi líto, nyní na žádnou stránku neodkazuji

„Kdo má tak málo fantazie, že své lži musí opírat o důkazy, měl by raději rovnou mluvit pravdu.“ Oscar Wilde