Řepík lékařský

Mast z řepíku lékařského má léčivé účinky.

Řepík lékařský

latinský název: Agrimonia eupatoria

lidové názvy: řepíček, útrobník

Popis

Řepík je až 1 metr vysoká bylina s přízemními růžicovitými listy. Na vrcholu lodyhy jsou žluté drobné květy, které vytváří klasovitý hrozen. Plodem je kališní číška.

Výskyt

Řepík roste na suchých loukách, v příkopech a okrajích lesů. Vyskytuje se i ve vyšších nadmořských výškách.

Obsažené látky

Rostlina obsahuje zejména flavonová barviva, třísloviny, silici, hořčiny a fytocidní látky.

Sběr a sušení

V době květu sbíráme nať (nemá obsahovat plody) i s přízemními listy. Sušíme co nejšetrněji na suchém a stinném místě, co nejrychleji. Při umělém dosušování nemá teplota překročit 40 ° Celsia.

Využití – účinky

Řepík se využívá především při léčbě řezných ran. Odvar z řepíku je doporučován při lehčích ledvinových kolikách, nebo zánětech. Působí blahodárně na játra, pomáhá při zánětech žaludku – denně pít 2 šálky odvaru. Kloktadlo z řepíku výborně účinkuje proti angíně, nebo zánětech ústní dutiny. Při křečových žilách a bércových vředech jsou účinky masti z řepíku lékařského vynikající.

Odvar

1 čajovou lžíci řepíku spaříme ¼ litrem vody a necháme krátce vyluhovat.

Kloktadlo

Do 1 litru vody vložíme 2 hrsti řepíku lékařského a pomalu vaříme, až se objem vody zmenši na cca 3-4 dcl.

Mast

500 g vepřového sádla se zahřeje, vložíme 4 hrsti nadrobno nařezaného řepíku a necháme 3 hodiny na mírném ohni (nepřipálit!), poté necháme vychladnout a druhý den znovu zahřejeme. Přecedíme do skleniček. Pro zachování léčivých účinků uchováváme v chladu.

Kontakt
K zaslání správy odešlete Kontaktní formulář
Zajímavé stránky

Je mi líto, nyní na žádnou stránku neodkazuji

„Nedostane-li žena koho chce, běda tomu, koho dostane.“ Mark Twain